Ateneum on maamme vanhin taidemuseo

Ateneum on taidemuseo, joka sisältää Suomen suurimman taidekokoelman. Kyse ei ole mistään aivan vähäpätöisestä kokoelmasta, sillä museossa one esillä peräti yli 20 000 eri taideteosta. Joukossa on niin erilaisia maalauksia, veistoksia, printtejä kuin piirroksiakin aina 1750-luvulta nykypäivään. Ateneumin taidemuseo kuuluu olennaisena osana Suomen kansallisgalleriaan.

Ateneum on yleisölle avoin museo, ja sen pysyvät kokoelmat jakautuvat kahteen kerrokseen. Museon kolmas kerros on varattu vaihtuville, väliaikaisille näyttelyille. Museovieraat voivat näyttelyihin tutustumisen lisäksi halutessaan ottaa osaa museon järjestämiin työpajoihin, opastetuille museokierroksille, luennoille, tanssiesityksiiin, teatterinäytöksiin ja musiikkiperformansseihin. Tarjolla on silloin tällöin monia muitakin mielenkiintoisia tapahtumia niin pienille kuin isommillekin.

Ateneumin mielenkiintoinen historia ulottuu yli 100 vuoden päähän

Ateneum on helppo löytää, sillä museo sijaitsee todella keskeisellä paikalla aivan Helsingin keskustassa rautatieasemaa vastapäätä osoitteessa Kaivokatu 2. Ateneumin rakennuksen on suunnitellut vuonna 1887 arkkitehti Theodor Höijer. Rakennuksessa on toiminut aiemmin muun muassa Piirustuskoulu, joka tunnetaan nykyisin nimellä Suomen taideakatemia. Ateneumin voidaan sanoa toimineen nykyaikaisena museona vuodesta 1977 alkaen, sillä tuolloin museorakennus luovutettiin Suomen taideakatemialle nimenomaan museo- ja näyttelytarkoitukseen.

Ateneum on paitsi maamme suurin, myös maamme vanhin toiminnassa oleva taidemuseo. Ensimmäiset teoksensa museo sai jo vuonna 1851 Aleksanteri II:n lahjoittaessa tulevalle museolle lähes parinkymmenen taideteoksen kokoelman. Kaikki museon taidekokoelmat avattiin julkisiksi lokakuussa 1888, mistä lähtien Ateneum on vetänyt puoleensa tasaisena virtana niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin taiteen ystäviä.

Ateneum tarjoaa mielenkiintoisia näyttelyitä

Ateneumilla on tarjota monenlaisia kiehtovia näyttelyitä taiteesta kiinnostuneille. Tällä hetkellä museossa on käynnissä näyttely nimeltä Fantastico!, jonka pääteemana on italialainen taide 20- ja 30-luvuilta. Tämän aikakauden taidesuuntaus Italiassa tunnetaan nimellä maaginen realismi, ja Ateneum tarjoaa mitä mainioimman tilaisuuden päästä tutustumaan tämän taidesuuntauksen kiehtoviin erikoisuuksiin.

Toinen Ateneumissa parhaillaan esillä oleva näyttely kertoo Suomen taiteen tarinaa. Museon uudessa kokoelmanäyttelyssä perinteiset näkemykset saavat kyytiä, sillä klassisetkin teokset esitetään tässä näyttelyssä aivan uudesta näkökulmasta käsin. Tämä näyttely on herättänyt runsaasti mielenkiintoa ja keskustelua, ja se kannattaa tilaisuuden tullen käydä ehdottomasti katsastamassa.