Helsingin Designmuseon näyttelyt

Suomalaista muotoilua monin eri tavoin esittelevässä Helsingin Designmuseossa pääsee tutustumaan monenlaisiin vaihtuviin näyttelyihin, jotka tarjoavat runsaasti nähtävää niin suunnittelusta paljon tietäville, kuin myös ensimmäistä kertaa aiheeseen perehtyville museovieraille. Tälläkin hetkellä Designmuseossa on käynnissä mielenkiintoisia vaihtoehtoja niille, joille museon pysyvä näyttely on mahdollisesti jo tullut tutuksi, ja jotka kaipaavat jotain uutta katsottavaa. Seuraavaksi pieni esittely museon eri näyttelyistä tämän vuoden osalta. Kannattaa huomioida, että osa näyttelyistä on tälläkin hetkellä käynnissä Designmuseossa, kun taas osa on jo päättynyt.

Paluu nykyisyyteen

Museoon vuoden 2018 tammikuun lopulla avattu Paluu nykyisyyteen -kokoelmanäyttely löytyy museon vaihtuvan näyttelyn tilasta. Näyttelyn myötä vierailijat pääsevät tutustumaan suomalaiseen tuotemuotoiluun ja sen historiaan mielenkiintoisesti pamflettien muodossa. Näyttely ottaa hiukan kriittisen näkökulman suomalaiseen tuotemuotoiluun, sillä sen entisaikojen loisto tuntuu nykyään polkevan paikoillaan.

Suomalainen muotoilu vuonna 1918

Valitettavasti tämä näyttely oli tarjolla vain viiden päivän ajan toukokuussa 2018, mutta se sai erittäin paljon positiivista palautetta. Tässä näyttelyssä Designmuseo kaivoi arkistoistaan oman vuoden 2018 kokoelmansa vierailijoiden nähtäväksi sisällissodan muistovuoden kunniaksi. Museon kokoelmassa oli paljon esineitä, jotka herättivät keskustelua.

Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta

Vuoden 2020 loppuun saakka Helsingin Designmuseossa käynnissä oleva Utopia nyt-näyttely on museon laatima kokoelmanäyttely, jossa digitaaliset välineet ovat keskeisessä roolissa esittelemässä suomalaisen muotoilun värikästä ja monivaiheista historiaa. Se tarjoaa mahdollisuuden tutustua muotoiluun muun muassa 3D-teknologian kautta, ja esimerkiksi VR-lasit ovat yksi elämystä entisestään parantavista tekijöistä. Mikäli Designmuseoon ei pääse paikan päälle, voi näyttelyn tarjontaan käydä tutustumassa myös kätevän digitaalisen sovelluksen avulla.

Timo Sarpaneva

Designmuseossa ehtii vielä syyskuun 23. päivään saakka tutustua Timo Sarpanevan näyttelyyn. Iittalan suunnittelijana uransa luonut ja monelle tuttu Timo Sarpaneva on nimeään kantavan näyttelyn pääosassa. Designmuseo on koostanut todella monipuolisen ja kattavan näyttelyn suunnittelijan uran eri vaiheista. Nähtävillä on myös paljon ennennäkemättömiä töitä, sekä suurempia teoksia, jotka tekevät taatusti suuren vaikutuksen suomalaisen muotoilun ystäviin. Helsingin Designmuseo järjestää tähän näyttelyyn liittyen myös tapahtumia, joista voi lukea lisää museon omilta nettisivuilta.