Helsingissä toimiva designmuseo pursuaa estetiikkaa

Kaikille suomalaista suunnittelua ja muotoilua fanittaville lähes pakollinen vierailukohde Helsingissä on tietenkin Helsingin designmuseo. Se on perustettu jo vuonna 1873 ja alkuperäisenä käyttötarkoituksena oli kerätä museon kokoelmaan teollisten taidemuotojen parhaat palat. Museo sijaitsee Helsingin sydämessä rakennuksessa, jonka on suunnitellut arkkitehti Gustaf Nystrom vuonna 1894. Historiallisesti arvokas rakennus huokuu samaa eleetöntä charmia, joka toistuu sisällä olevissa näyttelyissä.

Helsingin designmuseon näyttelyt

Helsingin designmuseossa on aina meneillään yksi pysyvä näyttely, joka porautuu syvälle suomalaisen designin ja muotoilun juuriin ja tarkkailee muun muassa maamme perinteitä ja luontoa tärkeinä suunnitteluun vaikuttavina tekijöinä. Museon pysyvä näyttely on erinomainen lähtökohta suomalaiseen suunnitteluun tutustumiseen, mikäli se ei ennestään ole vielä kovin tuttua. Monet ulkomaisetkin turistit valitsevat designmuseon juuri sen vuoksi osaksi matkasuunnitelmaansa Helsingissä käydessään.

Lisäksi museossa on pysyvän näyttelyn ohella vaihtuvia, toinen toistaan mielenkiintoisempia näyttelyitä, joissa keskitytään lähinnä nykyaikaiseen suunnitteluun. Näyttelyissä pääsee ihailemaan monenlaista upeaa designia aina vaatteista kodin käyttöesineisiin. Näyttelyt vaihtuvat pari tai kolme kertaa vuodessa, joten useimmissa tilanteissa kaikki halukkaat ehtivät kyllä tutustumaan myös itseä kiinnostaviin vaihtuviin näyttelyihin.

Suomalainen suunnittelu on maailmankuulua ja monia kiehtookin se, miten siitä tuli niin valtavan suosittua. Toinen tunnettu taiteenala Suomessa on tietenkin arkkitehtuuri. Monet yhdistävätkin Helsingin designmuseossa käymisen lähistöllä sijaitsevaan Suomen arkkitehtuurimuseoon, sillä näiden kahden näyttelyt ikään kuin täydentävät toisiaan. Kesällä Helsingin designmuseo ja Suomen arkkitehtuurimuseo toimivat yhteistyössä ja tarjolla on kesäpaviljonki, johon on maksuton sisäänpääsy. Museot keräävätkin kesäisin runsain mitoin väkeä ihastelemaan taidokkaiden suunnittelijoiden kädenjälkeä ja ideoita.

Designmuseon yhteydessä toimiva kauppa on designin mekka

Vaikka designin ystävän pääasiallisena vierailukohteena olisikin varsinainen museo, piipahtaa moni museovierailun yhteydessä myös Helsingin designmuseon putiikissa. Kyseessä on ihastuttava myymälä, joka myy uniikkia valikoimaa, joka koostuu erilaisista klassisista, upeista ja tyylikkäistä kirjoista, huonekaluista ja esineistä. Mukana on tuotteita, jotka keskittyvät arkkitehtuuriin, huonekaluihin ja kaikkiin suunnittelun eri osa-alueisiin aina graafisesta suunnittelusta muotiin. Monet museosa vierailevat päätyvätkin ostamaan jotain pientä ja kaunista designmuseon kaupasta kaiken estetiikan innoittamina.