Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa Helsinkiin keskittyvä museo. Se sijaitsee loistavalla paikalla Senaatintorin kupeessa, joten lähes jokainen kaupunkiin saapuva turisti tulee kaupungin päänähtävyyksiä ihaillessaan jossain vaiheessa kävelemään sen ohi. Varsinainen museorakennus koostuu itse asiassa viidestä eri rakennuksesta samassa korttelissa. Nämä rakennukset on rakennettu vuosina 1750-1920.

Helsingin kaupunginmuseo on hiljattain täysin remontoitu, ja viimeisimmän remontin yhteydessä siitä tuli paljon enemmän kuin pelkkä museo. Uudistuksen tarkoituksena oli luoda eräänlainen olohuone, jossa kuka tahansa voi viettää aikaa, työskennellä, nauttia kupillisesta kahvia tai vain oleskella. Yksi tämän museon parhaista ominaisuuksista on tietenkin se, että se on täysin ilmainen, eikä peri vierailijoilta pääsymaksuja. Näin ollen jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus tutustua museoon ja sen näyttelyihin taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Museo koostuu viidestä eri museosta

Helsingin kaupunginmuseo kuvaa kaupungin joka päiväistä elämää, ja tarjoaa uusia näkökulmia sen historiaan, sekä ihastuttavia yksityiskohtia ja monenlaista tunnelmaa koettavaksi museon eri tiloissa. Varsinaisen Senaatintorin kulmalla toimivan kaupunginmuseon päärakennuksen lisäksi museon muut neljä osaa sijaitsevat eri puolilla kaupunkia, mutta nekin kuuluvat Helsingin kaupunginmuseoon. Näitä ovat Hakasalmen huvila, Porvarin talo, Työväenasuntomuseo sekä Raitiovaunumuseo. Kaiken kaikkiaan museon kokoelmat koostuvat noin miljoonasta eri valokuvasta ja peräti 450 000 esineestä. Lisäksi museo pyrkii toiminnallaan vaalimaan historiallisesti ja kulttuurisesti merkittäviä rakennuksia ja ympäristöjä.

Helsingin kaupunginmuseon näyttelyt

Helsingin kaupunginmuseossa on pysyvänä näyttelynä teema, joka porautuu syvälle kaupungin historiaan, ja kerää jaettuja muistoja menneisyydestä. Kaiken ikäisille löytyy hauskaa tekemistä, sillä museon Lasten kaupunki on paikka, jossa eri sukupolvet voivat kohdata, ja oppia menneisyydestä yhdessä tekemällä. Aikakone tarjoaa mahdollisuuden aikamatkailuun teknologian siivittämänä. Yksi rakastetuimmista, ja eniten ihastuneita huokauksia herättävimmistä museon tiloista on 70-luvun mummolaa mukaileva asunto, jossa moni kokee nostalgisia hetkiä omien rakkaiden lapsuusmuistojen tulviessa mieleen. Museon mummolassa saa istahtaa hetkeksi rauhoittumaan ja muistelemaan rauhassa menneitä aikoja. Pysyvän näyttelyn lisäksi Helsingin kaupunginmuseolla on tarjota vaihtuvia näyttelyitä, joiden myötä aina löytyy varmasti jotain uutta tutkittavaa myös niille, jotka ovat museossa aiemminkin jo käyneet.